【懷上男孩的8種特徵】你中咗幾多個?

總會聽到長輩話:「你個肚咁尖,肯定係仔啦!」雖然唔可以盡信,但都有準確嘅成分存在。咁除咗呢個方法,仲有冇其他方法可以睇得出生男定生女?

胎位
胎位靠上就係女仔,胎位靠下就是係仔。男寶寶嘅胎心率係140左右,女寶寶就150左右。如果佗嘅係女寶寶,孕婦眼睛會出現血斑,鼻孔會擴張。

容貌
如果孕婦容貌變靚咗,皮膚變光滑咗,就可能係女寶寶。相反,如果容貌變醜,皮膚變得粗糙,甚至面上生好多暗瘡,就可能係男仔。如果懷孕後孕婦一路都冇腳腫,直到懷孕後期先有少少腳腫,都有可能係男寶寶。

妊娠線
如果妊娠線偏左就係男寶寶,偏右就係女寶寶,而且肚臍下面嘅妊娠線越黑,生男寶寶嘅機會就越大。

體型
肚子,胸部等身體嘅前部,明顯長胖,就可能係男寶寶。如果長胖嘅部位主要係腰部同臀部,就可能係女寶寶。如果孕婦右手掌心比左手掌心發青色,就係男仔;相反就係女仔。

飯量
飯量大嘅孕婦生男寶寶嘅機會較大。

胎動頻率
當孕婦覺得寶寶喺肚裡面非常活躍,有8成機會係男仔。

孕吐
懷孕頭3個月,冇出現孕吐狀況,就可能係男寶寶。

膚色
孕婦懷孕期間皮膚自然性變黑,而且乳頭顏色亦變深,生男寶寶嘅機會較大。

資料來源:愛讀網

相關文章