BB指甲的秘密:白斑,變色,凹凸不平,倒刺可能同飲食有關

BB指甲健康嗎?

健康嘅BB指甲顏色應該係淺粉色,指甲嘅形狀應該呈弧形,摸起嚟光滑平整,指甲上冇任何斑點,最後再望下BB指甲邊緣,應該冇倒刺同甩皮。


BB指甲的秘密:唔同情況唔同應對

1. 指甲上出現白色斑點

BB指甲出現斑點嘅原因有好多,例如BB缺鈣或者缺鋅,甚至缺少維他命。

如果發現BB指甲有白點其實唔使太過擔心,一般調整BB嘅飲食都會有好轉,如果冇好轉就要去睇醫院檢查,確定病因。

2. 指甲顏色唔正常

正常來講, BB嘅指甲大多數係粉紅色。有啲BB指甲變黃,排除遺傳嘅因素下,可以睇吓係唔係BB最近食咗大量含有胡蘿蔔素嘅食物,例如南瓜、紅蘿蔔或者芒果。如果減少呢啲食物嘅攝取量,指甲就會恢復正常,所以問題並唔大。

不過如果BB指甲顏色偏綠、偏灰、發黑,就有可能係真菌感染。


3. 指甲摸起來凹凸不平

BB指甲表面如果粗糙不平,就直接反映BB偏食問題嚴重,缺乏維他命令指甲變粗糙。

如果BB有呢個情況,媽媽就要諗辦法令BB增加蔬菜同水果嘅攝取量,亦可以食適量嘅雞蛋,比BB食燕麥,小米之類含有維他命B嘅食物,就會有所改善。


4. 指甲有倒刺

寶寶指甲周圍嘅倒刺其實係一種淺表性嘅皮膚損傷,但喺活動中造成拉扯在所難免,咁樣就會造成大面積嘅破損,如果唔注意衛生仲可能造成感染,甲溝炎就有可能係由小小嘅倒刺引起。

所以媽媽要注意呵護BB嘅小手,及時處理倒刺,搽上潤膚露。倒刺嘅原因都係因為飲食唔均衡,所以媽媽必須注意BB嘅飲食。

 

資料來源:雪花新聞

相關文章