點解孕婦肚臍有凹有凸?肚臍凹凸反映BB性別?

有啲準媽媽成個懷孕期肚臍都係凹入去,有啲就會凸出嚟,好多長輩都認為肚臍凹入去就係佗女B,凸出嚟就係佗男B,到底係唔係真?其實根據肚臍形狀判斷BB性別係冇科學根據,咁點解仁甫嘅肚臍有啲會凸出嚟有啲會凹入去呢?

點解孕婦肚臍有凹有凸?

1. 孕媽皮膚彈性

隨著孕周嘅增加,有啲準媽媽肚臍會凸出嚟,其實同媽媽皮膚彈性有好大關係。

如果孕媽媽皮膚彈性比較好,就會好快適應皮膚嘅伸延,同埋呢啲媽媽一般都唔容易出現妊娠紋,但係有啲準媽媽皮膚彈性較差,肚越大伸延嘅餘地就越少,皮膚崩緊肚臍就會凸出嚟。

2. 胎兒大小、位置

如果胎兒較小,一般肚臍形狀都係凹入去,如果胎兒嘅生長發育比較快,體積較大嘅時候媽媽嘅肚臍就會凸出嚟,懷孕期間好多準媽媽可能對飲食唔節制,補充營養過剩,令BB生長發育速度急升,肚臍都會好容易凸出嚟。

其實孕媽媽肚臍凹凸狀態,同胎兒位置都有關係,如果孕媽媽宮高嘅最高點係肚臍位置,就會好容易令肚臍凸出來。

3. 孕期勞累程度

如果孕婦喺懷孕期間過度疲勞,腹部可能受到壓力比較大,肚臍就會凸出嚟,而休息一段時間,腹部放鬆,肚臍就自然凹返入去。

 

資料來源:PTT新聞

相關文章