【點解小朋友成日病?】原來父母嘅「保護」係罪魁禍首!

點解小朋友成日病?

小朋友免疫力差,只有少部分係由於先天體質差,大部分都係因為家長嘅某啲錯誤做法,破壞咗寶寶嘅免疫力。


1) 過度餵食

好多長輩認為,小朋友要肥肥白白先健康,所以就不停「質」小朋友食嘢,再加上各種營養補充劑,結果小朋友的確肥咗,但身體就變得差咗。因為小朋友嘅腸胃需要不停消化食物,冇時間休息,長此落去就會導致腸胃功能失調,抵抗力下降,仲容易患上腸胃類疾病。

正確做法:保證小朋友健康成長嘅唯一飲食標準,就係保持營養均衡,不用故意補充某一類營養或者增加份量。


2) 過度保暖

好多父母一到冬天就將寶寶包到密密實實,仲要小朋友留喺室內,以為接觸唔到冷空氣就唔會感冒。實際上,咁做會令到小朋友缺乏運動同耐寒鍛鍊,反而更容易病。此外,小朋友著太多衫會容易出汗,出汗後再吹風,反而會更容易感冒。

正確做法:

寶寶滿月,戶外如果冇風,媽媽就可以抱寶寶出去散步。

1~3歲寶寶,冬天應該堅持戶外活動,畀佢出外面感受寒冷,但時間不宜太長。

3~6歲小朋友,應該多鼓勵佢哋冬天做戶外活動。


3) 過度清潔

有啲媽媽每日都會用各種消毒劑清潔家具、玩具,仲會用濕紙巾幫寶寶抹手一百次,以為咁樣佢就冇咁容易病。鍾意乾淨衛生當然冇錯,但如果屋企太乾淨,就會減弱寶寶適應細菌嘅能力。一旦小朋友接觸到外面嘅細菌,免疫系統就會反應過激,從而導致寶寶更容易敏感、腹瀉等。

正確做法:除非出現大規模傳染病等情況,否則大部分清潔工作,用普通清潔劑就可以,唔需要好似醫院咁樣消毒。


資料來源:胡觀世事

相關文章