把握孩子一生最重要的「黃金四年」 好好培養小朋友!

1歲培養安全感

父母只要喺小朋友一歲嘅時候經常陪佢哋玩就可以。每當有安全感嘅小朋友遇到困難,小小年紀就可以靠自己去解決問題。

2歲培養幽默感

有幽默感嘅人更顯魅力,兩歲係培養幽默嘅最佳時期。見到人哋開心,自己都會跟著開心,每當遇到不如意嘅事,都會從另一個方面出發,尋找快樂。父母要做嘅就係排除佢哋嘅緊張同困擾,令子女可以發展興趣,增添幽默情境就可以。

4歲培養語言表達能力

好多父母都發現小朋友喺四歲嘅時候好多嘢講,同任何人都傾得埋。父母唔可以打消佢哋講嘢嘅興趣,但當佢哋語言上出現錯誤,就要及時糾正。


6歲孩子內心最矛盾

子女逐漸明白更多事情,變得成熟獨立,佢嘅成長帶畀佢哋一個錯覺就係世界都圍住佢嚟轉,只會由自己出發,唔會換過角度思考。生活渴望得到父母嘅愛,但又希望獨立,所以六歲嘅小朋友內心最矛盾。當子女出現呢個情況做父母就要企出嚟令佢哋明白,佢係屋企嘅寶貝,人哋屋企嘅小朋友都係,凡事唔可以剩係諗自己,要站喺人哋嘅角度思考。

 

資料來源:尋夢新聞

相關文章