男孩缺乏爸爸陪伴 容易產生女性化傾向

男仔太乖未必係好事,尤其是長期都好少同爸爸相處嘅男孩,喺心理學角度來講,對男孩嘅成長非常不利。

1. 缺乏男子氣概

相比起媽媽,囝囝同爸爸之間嘅語言係唔一樣,同細膩溫柔嘅母愛相比,父愛博大、粗獷,男仔需要模仿父親嘅行,長大後先可以成為一位男子漢,如果長期接觸唔到爸爸或者缺乏同爸爸相處嘅機會,就好容易產生女性化傾向,對男孩身心發展有不良影響。

2. 影響社交能力

有研究指出,細個爸爸陪伴比較少嘅小朋友,習慣咗黐住媽媽,離唔開媽媽,唔肯返學,甚至唔肯同其他人接觸。長大後就好難同人建立良好人際關係,同時,容易產生嚴重自卑感。

媽媽過度寵愛會令男孩長唔大,永遠都處於一個「小朋友」嘅狀態。幼兒時期,男孩嘅主要任務就係成功擺脫對媽媽嘅依戀,慢慢接受爸爸同其他人,呢個時期爸爸嘅角色好重要,爸爸需要抽多啲時間來陪伴囝囝,多啲同佢互動。

3. 青春期容易變成「壞男孩」

男孩同爸爸一齊最常見嘅模式就係打成一片,呢呢個過程入面,爸爸可以身作則咁教導小朋友,有乜嘢可以做,乜嘢唔可以做。有心理學家表示,青春期嘅男生會否變壞,同佢是否經常同爸爸一齊有好大關係。對青春期嘅男生來講,爸爸就係一股道德力量,束縛著囝囝嘅行為,令佢唔會偏離正確軌道。

 

資料來源:壹讀

 

相關文章