【小朋友俾人搶玩具,家長可以點做?】

相信有好多家長都遇過呢啲情景:自己嘅小朋友好開心咁玩緊玩具嘅時候,佢嘅玩具突然俾其他小朋友搶咗,你嘅小朋友好可憐咁一邊望住你,一邊眼白白咁睇住其他人玩自己嘅玩具。

面對呢個情況你會點做呢?好多家長都會因為面子,唔好意思喺其他小朋友手上攞返玩具,反而係同自己嘅小朋友講:「借畀小朋友玩一陣啦,我哋玩住其他玩具先好唔好?」

但係,有一個家長嘅做法好另類,就係喺自己小朋友面前,直接幫小朋友攞返玩具返嚟!其實,呢個做法先係正確。

首先,講返自己嘅小朋友,玩具俾其他人搶咗,小朋友嘅內心一定好難受,呢個時候家長如果唔去維護佢嘅權利,小朋友對家長嘅依賴感就會降低,甚至小朋友會開始唔信任家長。

長遠落去,小朋友唔單止會養成懦弱嘅性格,而且遇到對自己不利嘅事,都唔敢反抗,甚至冇咗意識去維護自己擁有嘅嘢,習慣性咁承受委屈,久而久之好容易會有抑鬱嘅情緒。

其次就係,如果你係想用呢個方式教導小朋友去同人分享,咁呢個諗法就真係大錯特錯!因為,對於小朋友嚟講,喺一個非自願嘅情況下將自己嘅玩具讓畀人,佢只係被動強迫咁去分享。真正嘅分享,應該係喺小朋友玩緊玩具嘅時候,見到其他小朋友望實又好想玩嘅時候,佢主動畀其他小朋友玩。呢種分享唔單止會帶來愉悅感,仲可以令佢哋喺分享入面,識到真正朋友。

講返頭先嘅問題,點解家長要幫小朋友攞返件玩具返嚟呢?呢個舉動可以話畀小朋友知,玩具係屬於佢嘅,佢有權決定畀唔畀其他人,同埋喺自己受到傷害嘅時候,要識得反抗,大膽Say No。

 

資料來源:Q博士

相關文章