【寶寶鍾意搶玩具 父母應該點做?】

寶寶鍾意搶玩具   父母應該點做?

唔知大家有冇發現,好多2歲左右嘅小朋友,明明自己手上已經有一件玩具,但當佢見到其他小朋友拎住自己鍾意嘅玩具時,都會二話不說走埋去搶,自己嘅玩具就永遠唔會畀人掂。到底點解小朋友會變到咁自私同小器呢?

自我意識的形成

當小朋友出現以上行為,好多父母都會擔心會唔會係自己對小朋友嘅關心唔足夠,而令到佢變成自私自利嘅人。事實上,處於呢個階段嘅小朋友出現自私行為係一種正常現象,並唔係啲咩道德問題,而係一個心理發展特點。

一般而言,1~3歲係小朋友自我意識開始形成嘅時期,會表現為自我中心。小朋友嘅行為往往只會從 “我” 出發,因為佢哋仲未有 “你” 和 “他” 嘅概念,所以佢哋會認為人哋嘅嘢都係屬於自己,只要感興趣就可以據為己有。當小朋友明白除咗 “我” 之外仲有 “你” 和 “他” ,佢就會意識到 “我的” 是 “我的”, “你的” 是 “你的”,呢種行為就會慢慢改善。

當寶寶搶別人的玩具,父母應該怎樣做?

1) 幫寶寶建立擁有權的觀念

父母應該盡早幫助小朋友建立擁有權嘅觀念,喺寶寶處於 “自我中心期” 嘅時候,給予適當嘅指導,令小朋友形成良好嘅行為個性。例如,當寶寶玩同伴嘅玩具時,你可以強調:“呢架車係弟弟嘅,你只可以玩,唔可以帶走,玩一陣就要還返畀人,你自己架車喺屋企。” 咁做可以令小朋友盡快建立擁有權嘅觀念。


2) 培養寶寶良好的習慣

當寶寶想搶其他人嘅玩具,好多父母都會立即制止:“唔准搶人嘢,快啲畀返人!” 呢句說話其實作用唔大,最好嘅表達方式,係直接話畀佢知應該點做,例如:“如果你想玩人哋嘅玩具,應該先問下人哋肯唔肯。” 當寶寶嘅行為表現有進步,父母一定要及時表揚,小朋友得到父母嘅肯定就會進一步明白咁樣做先係正確。


3) 教寶寶學會分享

2歲左右嘅小朋友,通常都唔願意同其他人分享自己嘅玩具,係正常心理。當其他小朋友想玩寶寶手上嘅玩具時,父母唔應該強迫佢 “禮讓” 畀人。如果每次你都要佢不情願咁禮讓,反而會令佢嘅佔有欲變得更強。

父母應該引導寶寶同其他小朋友玩,然後再諗一啲可以令佢哋自願分享玩具嘅玩法,例如:一架車,一個坐,一個推。喺屋企,父母要培養寶寶從小習慣同其他人分享,例如分享食物,唔可以畀寶寶 “獨食” 。


4) 被人搶玩具時,父母不要 “扮大方”

當寶寶被其他人搶玩具,父母唔好強行搶走小朋友手上嘅玩具來滿足別人。久而久之,寶寶會變得越來越懦弱、優柔寡斷、唔敢反抗、唔識拒絕人。父母應該充當寶寶嘅保護者,甚至幫寶寶取回被搶走嘅玩具,令佢感受到父母嘅呵護。同時,父母都要同搶玩具嘅小朋友講清楚,想玩別人嘅玩具應該先得到別人同意,要有禮貌咁請求,而唔係硬搶。咁做可以令雙方嘅小朋友都明白,搶玩具嘅行為係錯誤。

 

資料來源:找話題

相關文章