【想教好小朋友?別再恐嚇和賄賂!】

想教好小朋友?別再恐嚇和賄賂!

好多媽媽朝早催小朋友出門囗返學,佢哋都會扭計,打死都唔肯出門囗。面對呢種情況,好多家長會選擇用恐嚇嘅方式去應對,或者同小朋友交換條件,例如:「如果你聽話,我一陣就買朱古力畀你食」。

其實以上方法係咪最好呢?

訓斥、威脅小朋友
小朋友學到嘅模式係:強勢語氣,可以令對方屈服,大聲、威脅嘅語氣非常有用,大聲就會贏!久而久之,小朋友就會習慣用呢個方式去處理問題。

賄賂小朋友
以獎賞安撫小朋友,雖然會得到一時嘅平靜,但就會令小朋友變得越來越貪心。佢哋會認為只要扭計唔合作家長就會怕,自然會得到好處,仲會變本加厲,不斷同爸媽討價還價。

爸媽們可以參考一下以下方法:

鼓勵代替訓斥、責罵
鼓勵小朋友,例如話佢知可以自己返學係勇敢嘅行為,放學後,可以稱讚小朋友嘅「勇敢行為」並加以獎勵。久而久之,小朋友對於返學嘅睇法就會變得正面,慢慢就唔會再討厭或者逃避返學。

針對小朋友嘅特質進行鼓勵
千祈唔好盲目稱讚同鼓勵小朋友,咁樣只會令佢哋會養成說話油嘴滑舌嘅習慣,甚至自信心過度膨脹。

資料來源:CMoney

相關文章