【什麼是小朋友的自我意識敏感期?】

什麼是小朋友的自我意識敏感期?

小朋友嘅自我意識敏感期多數會發生喺1歲半至3歲之間,幾時出現呢個情況取決於寶寶嘅性格。

自我意識敏感期

處於自我意識敏感期嘅小朋友主要有兩個表現:第一,佢哋會強調「我的」,鍾意說「不」。第二,鍾意打人。寶寶們強調「我的」,係因為佢開始發現自己同其他人唔同,小朋友說「不」,係佢哋宣示主權嘅一種方式。

有啲小朋友會開始鍾意打人,家長們都會以為佢哋覺壞咗,會習慣性去批評小朋友嘅行為。其實好多時小朋友打人,只係想表示「不同意」嘅態度。呢種行為意味著寶寶嘅自我意識開始形成,如果爸媽可以正確引導,不單止可以幫助小朋友建立自我,仲可以令寶寶成為意志堅定而獨立嘅個體。

小朋友一般到5歲左右先會主動同其他人分享,所以喺2~3歲呢個階段,寶寶會經常說「不」,其實佢哋只係想透過語言來體驗同其他人嘅分別,呢段時間好快會過去。但是唔緊張並不代表放縱,正確嘅引導係必要嘅。

尊重小朋友的自主權與物權

2~3歲嘅小朋友,好多時都唔願意同其他小朋友分享自己嘅玩具,呢個時候家長可能會覺得尷尬,仲會責怪佢哋自私,令到寶寶覺得非常委屈。

尊重同管教係需要平衡,家長們同小朋友說話時既要堅持原則,又要掌握方法。例如畀寶寶選擇,而呢啲選擇一定要係寶寶們可以接受嘅範圍內。只要識得尊重,家長同寶寶嘅關係先會平等,咁樣寶寶會更願意聽家長話。

適當地角色扮演

處於自我意識敏感期嘅寶寶們比較熱衷於角色扮演。例如佢哋鍾意扮演成家長、醫生、的士司機等唔同嘅角色。寶寶們會自覺地企喺角色嘅立場去思考。


資料來源:每日頭條

相關文章