【消毒煲大比拼!】UV消毒煲 Vs. 蒸氣烘乾煲

好多家庭都會買個消毒煲,消毒小朋友嘅奶樽同玩具,方便又乾淨!
但"UV消毒煲" Vs. "蒸氣烘乾煲"到底點揀好?去片喇!


 


UV消毒煲只利用55度低溫烘乾,所以無損塑膠物質,紫外線光管可在5分鐘內殺滅99.9%細菌,使用範圍包括奶樽、毛巾、牙刷、玩具、餐具及隨身配件均可,安全可靠;更加有儲存功能可在8小時內循還消毒確保衛生。

另一個賣點是非常安全!當消毒機的門完全關上,消毒機才會啟動。 如中途把門開啟,消毒機會停止運作,直至門完全關上,消毒機才會繼續運作。與消毒奶煲比較,UV消毒機不需注水,只需把已清潔的奶瓶放入,按下按鈕即可消毒。而且消毒機容量較大,不受不同品牌奶樽的體積限制;消毒範圍更廣泛,可以將成人餐具、廚房用具、手提電話及遙控等亦可以放入機內,絕對是家中消毒好幫手!

 

烘乾消毒煲比起傳統明火消毒奶樽用少好多水,每次只用不多於100ml的水,便可以透過蒸氣高溫殺菌,家長亦不需要怕因為忘記睇火而把奶樽烚溶。消毒過程只要10分鐘便完成,之後就開始30分鐘烘乾,安全又令人放心!

烘乾完成後消毒器會自動關機,配件己經是全乾,令器皿及母嬰用品不會殘留多餘水份,有效防止細菌滋生,以保護寶寶的腸胃健康。而且機身是分體結構,清洗時候會更方便。

 
所以兩種產品都有各自的好處,大家可以視乎自己的需要,以及家中的擺放位置去選擇合適的消毒煲!